صندوق فروش ابزاری است که اطلاعات خرید و فروش را محاسبه و ثبت ، سپس صورتحساب یا فاکتور را با تمام جزییات صادر می کند. استفاده از این وسیله مزیت های بی شماری دارد. کار با این وسیله سودمند موجب صرفه جویی در وقت، دقت بیشتر در امور و پایین آوردن و حتی از بین بردن میزان اشتباه شود.

صندوق های مکانیزه فروش یا سامانه های فروشگاهی می بایست قابلیت هایی همچون ثبت خرید، فروش و هزینه های واحد شغلی، صدور صورتحساب، نگهداری حساب موجودی کالا، ثبت حساب و موجودی نقد و بانکی را داشته باشند.صندوق فروشگاهی پوز بهترین نوع صندوق از نظر عمر استفاده و قابلیت همزمان استفاده برای چند کاربر می باشد.این نوع صندوق دارای نرم افزار فروشگاهی قابل تنظیم و تغییر می باشد که ارتقا در آن در تمامی موارد امکان پذیر است.

به گفته کارشناسان، استفاده از صندوق های مکانیزه فروش، نقش بسزایی در تحقق برنامه های دولت برای تامین درآمدهای غیرنفتی داردو همچنین به شفافیت در معاملات و درنتیجه دستیابی به عدالت مالیاتی، که از اهداف مهم سازمان امورمالیاتی است، کمک شایانی می کند. یکی از کارشناسان اقتصادی عقیده دارد استفاده از صندوق فروش در فعالیت های اقتصادی، ازتضییع حق مودیان مالیاتی می کاهد چرا که فعالیت های اقتصادی قابل استناد می شوند و این امر هرگونه شک و شبهه احتمالی را از میان برمی دارد.

مدیران فروشگاهی بر این باورند که استفاده از صندوق فروش علاوه بر سرعت بخشیدن به امور جاری، دقت در حساب ها را نیز به نحو قابل ملاحظه ای بالا می برد که این مهم به سود فروشنده و خریدار است. تا کنون نصب صندوق های فروش برای 10 گروه از مشاغل به اجرا درآمده است.

هزینه های انجام شده بابت خرید، نصب و راه اندازی دستگاه سامانه صندوق فروش از درآمد مشمول مالیات مودیان مزبور در اولین سال استفاده قابل کسر است. ضمنا مودیان مالیاتی ملزم به استفاده از سامانه صندوق فروش در صورت عدم استفاده از سامانه مذکور از معافیت مالیاتی مقرر در قانون برای سال مربوط محروم خواهند شد. معیار شناسایی صاحبان مشاغل فوق الذکر، جواز کسب فعالیت صادره توسط مراجع ذیصلاح می باشد.

بدیهی است در صورت نداشتن جواز کسب، نوع فعالیت مندرج در پرونده های مالیاتی آنان ملاک عمل خواهد بود. لازم به ذکر است ماده 121 قانون برنامه پنجم، وزارت بازرگانی را مکلف نموده تا با همکاری سازمان امور مالیاتی و شورای اصناف کشور، نسبت به الزام استفاده صاحبان مشاغل از سامانه های صندوق فروش اقدام نمایند.

یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی ضمن بر شمردن محاسن بی شمار استفاده از صندوق فروش اظهار می دارد از بزرگترین مزایای صندوق فروش این است که صاحبان مشاغل با هر میزان توانایی مالی می توانند بر اساس نوع استفاده و با کمترین هزینه از این ابزار مفید استفاده کنند و از بروز سردرگمی در امور خود جلوگیری کنند.

کارشناسان اقتصادی می گویند: استفاده صاحبان مشاغل از صندوق های فروش، موجب بهبود فعالیتهای اقتصادی آنان می شود. همچنین در شرایط رقابتی بازار، جذب مشتری نکته ای است که بسیار حائز اهمیت می باشد. صندوق فروش و مزیت های استفاده از آن صندوق فروش ابزاری است که اطلاعات خرید و فروش را محاسبه و ثبت ، سپس صورتحساب یا فاکتور را با تمام جزییات صادر می کند.

استفاده از این وسیله مزیت های بی شماری دارد. کار با این وسیله سودمند موجب صرفه جویی در وقت، دقت بیشتر در امور و پایین آوردن و حتی از بین بردن میزان اشتباه شود. صندوق های مکانیزه فروش یا سامانه های فروشگاهی می بایست قابلیت هایی همچون ثبت خرید، فروش و هزینه های واحد شغلی، صدور صورتحساب، نگهداری حساب موجودی کالا، ثبت حساب و موجودی نقد و بانکی را داشته باشند.

صندوق فروشگاهی پوز بهترین نوع صندوق از نظر عمر استفاده و قابلیت همزمان استفاده برای چند کاربر می باشد. این نوع صندوق دارای نرم افزار فروشگاهی قابل تنظیم و تغییر می باشد که ارتقا در آن در تمامی موارد امکان پذیر است. به گفته کارشناسان، استفاده از صندوق های مکانیزه فروش، نقش بسزایی در تحقق برنامه های دولت برای تامین درآمدهای غیرنفتی داردو همچنین به شفافیت در معاملات و درنتیجه دستیابی به عدالت مالیاتی، که از اهداف مهم سازمان امورمالیاتی است، کمک شایانی می کند.

یکی از کارشناسان اقتصادی عقیده دارد استفاده از صندوق فروش در فعالیت های اقتصادی، ازتضییع حق مودیان مالیاتی می کاهد چرا که فعالیت های اقتصادی قابل استناد می شوند و این امر هرگونه شک و شبهه احتمالی را از میان برمی دارد.

مدیران فروشگاهی بر این باورند که استفاده از صندوق فروش علاوه بر سرعت بخشیدن به امور جاری، دقت در حساب ها را نیز به نحو قابل ملاحظه ای بالا می برد که این مهم به سود فروشنده و خریدار است.

تا کنون نصب صندوق های فروش برای 10 گروه از مشاغل به اجرا درآمده است. هزینه های انجام شده بابت خرید، نصب و راه اندازی دستگاه سامانه صندوق فروش از درآمد مشمول مالیات مودیان مزبور در اولین سال استفاده قابل کسر است.

ضمنا مودیان مالیاتی ملزم به استفاده از سامانه صندوق فروش در صورت عدم استفاده از سامانه مذکور از معافیت مالیاتی مقرر در قانون برای سال مربوط محروم خواهند شد. معیار شناسایی صاحبان مشاغل فوق الذکر، جواز کسب فعالیت صادره توسط مراجع ذیصلاح می باشد. بدیهی است در صورت نداشتن جواز کسب، نوع فعالیت مندرج در پرونده های مالیاتی آنان ملاک عمل خواهد بود.

لازم به ذکر است ماده 121 قانون برنامه پنجم، وزارت بازرگانی را مکلف نموده تا با همکاری سازمان امور مالیاتی و شورای اصناف کشور، نسبت به الزام استفاده صاحبان مشاغل از سامانه های صندوق فروش اقدام نمایند.

یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی ضمن بر شمردن محاسن بی شمار استفاده از صندوق فروش اظهار می دارد از بزرگترین مزایای صندوق فروش این است که صاحبان مشاغل با هر میزان توانایی مالی می توانند بر اساس نوع استفاده و با کمترین هزینه از این ابزار مفید استفاده کنند و از بروز سردرگمی در امور خود جلوگیری کنند. کارشناسان اقتصادی می گویند: استفاده صاحبان مشاغل از صندوق های فروش، موجب بهبود فعالیتهای اقتصادی آنان می شود. همچنین در شرایط رقابتی بازار، جذب مشتری نکته ای است که بسیار حائز اهمیت می باشد.

کاهش قیمت نفت و به تبع آن کاهش درآمدهای دولت، این روزها دولتمردان را نسبت به دیگر راه‌های کسب درآمد حساس کرده است. در عین حال، افزایش درآمدهای مالیاتی برای جبران کاهش درآمدهای نفتی و سهمی که می تواند جایگزین آن براساس برنامه های توسعه شود، به صورت اجباری در دستور کار دولت قرار گرفته است.

بنابراین دولت با انجام اقداماتی به افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق شناسایی متواریان مالیاتی می نماید .از جمله مهمترین این اقدامات الزام تدریجی و مرحله ای اصناف به نصب و استفاده از صندوق فروش می باشد .

صندوق فروش عبارت است از رایانه ای که دارای نرم افزار فروشگاهی بوده و به منظور ثبت اطلاعات خرید و فروش روزانه، نگهداری هزینه و موجودی کالا در یک واحد شغلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. لازم به توضیح است که هدف از به‌کارگیری سامانه فروش، مدیریت خرید، فروش، هزینه و موجودی کالا توسط صاحبان مشاغل و صدور الکترونیکی فاکتور فروش می‌باشد.

صندوق فروش انواع مختلفی دارد که هر حرفه، متناسب با نوع فعالیت خود و میزان بودجه‌اش، مبادرت به انتخاب و خرید آن می‌کند. بحث شناسایی مودیان مالیاتی در سال‌های اخیر مطرح است و سازمان مالیاتی از طریق اجرای طرح جامع مالیاتی نسبت به شناسایی فعالان اقتصادی و افرادی که درآمد و سود دارند اقدام کرده است . زیرا در حال حاضر کسانی هستند که از مصرف کننده مالیات می‌گیرند اما آن را به حساب سازمان مالیاتی منتقل نمی‌کنند و این سامانه به جلوگیری از فرار مالیاتی کمک می‌کند. بنابراین در راستای شفاف سازی مبادلات تجاری و فعالیت‌های مالی، همسو با اهداف طرح تحول اقتصادی و قانون مالیات بر ارزش افزوده و اجرای تبصره یک ماده 71 قانون نظام صنفی و ماده 121 قانون برنامه پنجساله پنجم تجهیز واحدهای صنفی به صندوق مکانیزه فروش مورد نظر سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است . که البته با همکاری و استقبال اصناف به تدریج در حال اجرایی شدن است .

با نصب صندوق فروش و استناد به آمار به دست آمده از آنها سازمان امور مالیاتی می تواند به تعیین عادلانه مالیات مودیان پرداخته و زمینه را برای جلوگیری از فرار مالیاتی افراد سودجو مهیا سازد . که این امر موجب ایجاد دلگرمی و اعتماد متقابل مودیان و اصناف در برابر دستگاه مالیاتی می شود . و همچنین باعث شفافیت در مبادلات اقتصادی گشته و از لایه های پنهان اقتصادی( اقتصاد زیر زمینی) پرده بر می دارد .

در نهایت با توجه به اهمیت استفاده از سامانه صندوق فروش در شفافیت مبادلات تجاری و رونق اقتصادی کشور ،سازمان امور مالیاتی کشور اقدام به دعوت از اصناف به صورت مرحله ای جهت بکارگیری از صندوق فروش نموده که بر اساس فراخوان جدید ده گروه از اصناف به شرح زیر از ابتدای سال 94 مکلف به نصب، راه اندازی و استفاده از سامانه های فروشگاهی یا صندوق فروش می باشند که در صورت عدم استفاده، از معافیت پایه مالیات سالانه محروم می شوند .

منبع : وب سایت سازمان امور مالیاتی کشور